Πώς γίνεται η αυτοεξέταση;

Η αυτοεξέταση του δέρματος αποτελεί μία πολύ χρήσιμη και εύκολη διαδικασία για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Συστήνεται η μηνιαία παρατήρηση όλης της επιφάνειας του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής έως και τα πέλματα, έτσι ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως οποιαδήποτε αλλαγή. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται σε χώρο με καλό φωτισμό (κατά προτίμηση φυσικό) και να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον δύο καθρέφτες, ένας σταθερός ολόσωμος και ένας χειρός για τις μη άμεσα ορατές περιοχές του σώματος.

·   Ο έλεγχος ξεκινάει από το πρόσωπο. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη μύτη, τα χείλια και τα αυτιά.
·   Ένας άνθρωπος του κοντινού περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο δύσκολων περιοχών, όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής και η πλάτη. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθούν καθρέφτες και σεσουάρ για τα μαλλιά έτσι ώστε να γίνουν ορατές τυχόν βλάβες του τριχωτού.
·    Δεν πρέπει να παραλείπεται ο έλεγχος περιοχών όπως οι μασχάλες, οι περιοχές κάτω από τους μαστούς, οι παλάμες, τα πέλματα και τα νύχια.
·    Η χρήση ενός καθρέφτη χειρός βοηθάει στον έλεγχο των γεννητικών οργάνων.

Μία επίσκεψη στο δερματολόγο μπορεί να βοηθήσει στην υπόδειξη εκ μέρους του εκείνων των βλαβών στις οποίες θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αυτοεξέταση.